Unburst Bubbles

"it's a crime i never told you 'bout the diamonds in your eyes"

1.3.05

Het zou zo maar kunnen zijn dat ik eindelijk een reden heb gevonden om af te studeren. Ik heb gemerkt dat mijn huidige studie niet helemaal mijn ding is, maar aangezien ik al zo goed als klaar ben, maak ik het toch maar af... De invulling van het post-doctorale zwarte gat? De Postacademische Dagblad Opleiding Journalistiek aan de Erasmus Universiteit. Het verhaal dat daar staat lijkt me bijna op het lijf geschreven.


"De PDOJ is bestemd voor recent afgestudeerde academici met een duidelijk aantoonbare motivatie voor de dagbladjournalistiek. Kandidaten moeten beschikken over eigenschappen als nieuwsgierigheid, een brede maatschappelijke belangstelling, een bijna achterdochtige oplettendheid, doorzettingsvermogen en bij voorkeur een vaardige pen.

Let op: de PDOJ leidt op voor de schrijvende journalistiek, maar de opleiding is zeker geen schrijfcursus. Journalistiek omvat veel meer: snel en helder nadenken, veel lezen, veel praten en veel telefoneren.

Ook is de opleiding geen cursus wetenschapsjournalistiek. De vakinhoudelijke kennis die tijdens de studie is opgedaan kan zeker van pas komen, maar de PDOJ leidt in de eerste plaats all-round verslaggevers op, die breed inzetbaar zijn.

Ook leiden we niet op voor radio en televisie."


Ik vind de genoemde eigenschappen wel behoorlijk van toepassing op mij. Mijn brede maatschappelijke belangstelling blijkt wel uit het feit dat ik niet eens weet waar mijn voorkeur ligt. Natuurlijk schrijf ik hier hier vooral over muziek en films, ik weet eigenlijk net zoveel (zo niet meer) over politiek en sport. Verder heb ik volgens mij wel een beetje een - wat zij noemen - vaardige pen, maar ik denk dat ik daar veel te winnen heb (en ook kan winnen, met een beetje (zelf-)sturing). Verder ben ik blij dat kennis van mijn studie niet per se belangrijk is, want zo enorm veel heb ik op de universiteit nou ook niet opgestoken (alhoewel ik wel gestructureerder ben gaan nadenken, maar in hoeverre dat nu komt door mijn studie...).

Nouja, dit lijkt me dus wel wat. Eerst dit, dan 10 jaar dagbladjournalist en daarna lekker lange inhoudelijke stukken schrijven voor Vrij Nederland ofzo. Problematisch is weldat de toelatingseisen vrij hoog zijn (maar ik ben voor de verandering eens ambitieus!) en ik dus een dijk van een scriptie zal moeten schrijven voor een studie waar ik eigenlijk weinig mee heb. En het is ook een nogal dure opleiding (4000 euro voor 8 maanden, dat wordt aan de bak deze zomer)...

4 Comments:

  • At 11:22 p.m., Anonymous Anoniem said…

    Wel tof dat je er zo enthousiast over bent. Succes met afstuderen!

     
  • At 1:56 p.m., Blogger Joris said…

    dit ziet er trouwens ook erg spannend uit (als je toch over een journalistieke master zit te denken...)

     
  • At 6:26 p.m., Anonymous Anoniem said…

    Wat zouden ze eigenlijk bedoelen met "een bijna achterdochtige oplettendheid"? Een soort van maatschappelijk bruikbare vorm van paranoia of zo ? :-)

    Zodoende is er toch sprake van een raakvlak met je huidige studie, lijkt me. ;P

    Veel sukses ermee(en ook met het afstuderen natuurlijk)!

    Groetjes,

    Thierry

     
  • At 5:20 a.m., Anonymous Anoniem said…

    veel geleerd

     

Een reactie posten

<< Home